Természetjáró szakosztály

A MAFC természetjáró szakosztálya 1958-ban alakult azzal a céllal, hogy az egyetem dolgozóinak, hallgatóinak rendszeres természetjárási lehetőséget biztosítsa. Az alapító tagok túlnyomórészt az egyetem természethez kapcsolódó (ásványtani, vegyész és vízgazdálkodás) tanszékeinek, intézményeinek lelkes munkatársai voltak. Az egyetem neves professzorai voltak a szakosztály aktív tagjai, mint Dr. Papp Ferenc, Dr. Salamin Pál, Bidló Gábor. A 60-as évek elején még száz fölött is volt a taglétszám. Szakosztályvezetők voltak: Dr. Salamin Pál, Dr. Arday Lajos, majd 1980-tól 2016-ban bekövetkezett elhunytáig Dr. Billes Ferenc.

A fő természetjárási ág a gyalogtúra volt és maradt. Időnként összegyűlt annyi érdeklődő, hogy volt barlangász szakcsoportunk is. 1990. előtt egyetemi hallgatókból álló ifjúsági csoportunk is volt, amely saját program alapján működött.

A szakosztály megalakulása óta a nyári két hónap kivételével rendszeresen tart hétvégi gyalogtúrákat. Évente néhány alkalommal többnapos túrákat szervezett az ország távolabbi hegyeibe és a szomszédos országok hegyeibe.

Az évek során a szakosztály elöregedett, létszáma is alaposan megfogyatkozott, a tagság igényeinek megfelelően egyszerűsödött programja. A nagy múltú szakosztály megőrzéséhez, és megújításához várjuk természetkedvelő sporttársaink segítségét.

A természetjárás nem versenysport, különös felszerelést, képességeket nem igényel. Azok számára nyújt sportolási lehetőséget, akik a kitűzött útvonal megtételén túl fontosnak tartják, hogy időt fordítsanak a környező természet megfigyelésére, szépségének megcsodálására is.

Várunk minden természetet és társaságot kedvelőt!

Túrázz velünk 2019-ben is, a túraterv ide kattintva letölthető!