Sakk és Go szakosztály

Sakk és Go szakosztály

Szakosztályvezetőnk sokáig, kb. 30 évig Dr. Szabados Gábor tanár úr volt, aki az egyetemen tanított és tavaly halt meg. Én a kilencvenes évek végén vettem át tőle ezt a feladatot.

A csapat fénykora a 80-as évek végére, a 90-es évek elejére tevődik, amikor stabil NB 2-es csapat létünkre feljutottunk az NB 1-be a profik közé 2 évre. Az első táblánkon játszott Dr. Lakó László, aki szintén tanított aktív korában az egyetemen, és nyert az egyik fordulóban Portisch Lajos ellen, aki a 20. század legjobb magyar sakkozója.

A 80-as 90-es években még természetes volt, hogy a fiatal, ha bekerült az egyetemre és jó sakkozó volt, akkor átigazolt a MAFC-ba és ott folytatta a sakkozást.

Csapatunknak jelenleg is a gerincét azok a játékosok adják, akik ilyen módon kerültek a csapathoz.

Az élet felgyorsulásával sajnos megszűntek az összetartást erősítő heti közös edzések, a játékosok már csak az NB 2-es fordulóra - a 10 órai kezdés előtt pár perccel esnek be.

20-25 éve még voltunk együtt Ausztriában is egy kisebb fajta sakkfesztiválon pár napot.

Még tartjuk azt a hagyományt, hogy kb. 25 éve minden évben egyszer nyáron lemegyünk egy hétvégére Zamárdiba, ahol hajnalig „snellezünk” (villámpartik 5-5 perces gondolkodási idővel).