Repülő korong szakosztály

Repülő korong szakosztály

Az ultimate frizbit 1992-ben kezdték el játszani Magyarországon. A sportot 3 divízióban játsszák - Open (férfi)/ Women (női)/ Mixed (koedukált). Ritkaságnak számít, hogy egy sportban koedukált csapatok játszanak, ez a felállás rengeteg taktikai lehetőséget rejt.

 

Az ultimatet játékvezető nélkül játsszák, és non-contact sport - tehát fizikai érintkezés nem engedélyezett. Mindenki maga felügyel a szabályok betartására, és a tiszta játékra. Ez egy koronggal játszott sport, melyet 100m hosszú, 37m széles pályán 7-7 ellen játszanak. A pálya két végén az amerikai focihoz hasonlóan egy-egy zóna található. Mindkét csapat célja, hogy úgy szerezzen pontot, hogy az egyik játékosa bedobja a korongot a támadott zónába, és ott egy csapattársa elkapja azt. Sikertelen passz esetén az ellenfélhez kerül a korong és a támadás joga. Ez egy remek csapatsport, mivel a dobó játékos nem léphet a koronggal, de bármerre, bármely csapattársának passzolhat, ezért az egész csapat folyamatosan dolgozik.

 

Az első klub Ózdon alakult meg, de mára már országszerte elterjedt a sportág, a legtöbb főt megmozgató városok: Budapest, Debrecen, Székesfehérvár, Szeged. Hazánkban egyre színvonalasabbá válik, most már az Országos Bajnokságon kívül a MEFOB keretein belül egyetemi bajnokság is van, sőt 2016 óta az évenként megrendezésre kerülő Diákolimpián is indulhatnak az iskolák. A hazai élmezőny Open és Mixed divízióban is feltornázta magát az erős európai középmezőnybe, és ez még közel sem az út vége!

 

Hatalmas előnye a sportnak, hogy a játékeszköz (korong) könnyen beszerezhető/tárolható és mindenki számára könnyen tanulható mozgás, így egyből lehet élvezni a játékot. Tehát nem csak versenysportnak, hanem szabadidős, rekreációs vagy hobbi tevékenységnek is kitűnő, sőt akár a testnevelés óra szerves része is lehet. Reméljük, hogy nem csak a sportág, de a sport iránti szeretetet is meg tudjuk hozni a frizbivel itt Magyarországon!