Interjú Rosta Rolanddal, az Ökölvívó Szakosztály vezetőjével

Interjú Rosta Rolanddal, az Ökölvívó Szakosztály vezetőjével

 

Kérlek, mesélj nekünk a sportolói múltadról.

2003 óta foglalkozom ökölvívással. 2003-2008 között voltam igazolt amatőr ökölvívó. 2007-ig a Központi Sportiskolának voltam tagja, majd 2007-2008 között a Füzesy Boksz Klubnál voltam amatőr ökölvívó. 2017-ben abszolváltam a középfokú sportedzői képzésemet, ezt követően a Kathi Attila Bokszakadémián voltam segédedző 2018-ig. Emellett Azerbajdzsánban gyakornokoskodtam, ahonnan visszatérve szabadúszó edzőként kezdtem el ökölvívással foglalkozni. 2019 júliusától pedig a MAFC Ökölvívó Szakosztályának vagyok a vezetője.

Miért ajánlanád az ökölvívást másoknak?

Az ökölvívást mint sportágat azért tudom ajánlani mindenkinek mert fejleszti a kognitív készségeit az embernek, mint például a mozgáskoordináció, javítja a reflexet és a reakcióidőt, továbbá a mozgáskultúrát is fejleszti. Természetesen az erőnlét és kondíció fejlesztésére is nagyon hasznos.

Mi ösztönzött arra, hogy a MAFC Ökölvívó Szakosztályának a vezetője legyél?

A MAFC-ot azért választottam, mert szeretnék egyfajta hidat kiépíteni az értelmiség, az egyetemisták és a sportág között, ugyanis az elmúlt 30 évben sajnos ez a társadalmi réteg kimaradt a toborzásból és szeretnék egyfajta sportkultúrát, ökölvívó kultúrát kiépíteni ebben az országban. Külföldön már működik az a tematika, hogy egyetemistákat toboroznak be egyetemi egyesületekbe.

Tudnál nekem kicsit mesélni az edzéseitekről?

Az edzéseinkre jelenleg versenyzők és hobbisták is járnak egyaránt. Jelenleg egy kisebb szakosztály vagyunk, így egy ökölvívó csoportunk van, viszont figyelek arra, hogy az edzéseken különválasszam a kezdőket és a haladókat. A kezdők teljesen az alapoktól kezdhetik megismerni a sportágat, a versenyzőknek pedig tematikusan építem fel az edzéstervet mind havi, mind éves szinten. Az edzések hétfőn, szerdán és pénteken vannak este 7-től fél 9-ig a Central Gym-ben (1054 Budapest, Kálmán Imre u. 15.). Várunk szeretettel mindenkit.

Mik hosszútávú terveid a MAFC-nál?

Tudomásom szerint a MAFC legeredményesebb ökölvívója Kankovszky Artúr volt, aki 1913-ban nyerte meg az első Budapest Bajnokságot. Róla egyébként annyit érdemes tudni, hogy 1925-ben őt választották meg a Magyar Ökölvívó Szakszövetség első ügyvezető elnökének, később 1933-ban pedig a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség főtitkárának. Mi ezt az eredményt szeretnénk túlnőni, a rövidtávú célkitűzéseink közé tartozik, hogy a MAFC-nak legyen dobogós helyezettje az országos bajnokságon.