Súlyemelő szakosztály

Súlyemelő szakosztály

MAFC Súlyemelő Szakosztály fényképe.Az idén 120 éves MAFC súlyemelő szakosztálya 1952-ben alakult meg a Műszaki Egyetemen Csinger Gyula mesteredző vezetésével. Az ország egyik legrégebbi és legtekintélyesebb múlttal, tagsággal rendelkező súlyemelő klubja, unikális ,,brand”-nek számít egész Európában. A MAFC súlyemelői teljesen amatőr körülmények között készültek és készülnek, a közreműködők is társadalmi munkát végeznek.

Elért eredményeink oroszlánrészét korábbi szakosztályvezetőnknek, Dr. Mészáros Csabának (mindenki Csaba bácsijának), Duska Emilnek (az MSSZ korábbi főtitkárának), Dr. Perjési Istvánnak (korábbi tanárelnökünknek) és DLA Balogh Balázsnak, jelenlegi tanárelnökünknek köszönhetjük.

Az immár 65 éves szakosztály 1997 óta is több viharos évet élt meg, nem csak a sportág közismert problémái, de az egyetemi prioritások változása miatt is. 2012-ben a patinás súlyemelő terem vegzálása, 2013-ban a belső villongások miatt tűnt kilátástalannak helyzetünk. Ám a mi gerincünk nem hajlik, legfeljebb törik, azóta új alapokra helyezve külső- és belső kapcsolatainkat, ismét erőnkhöz, tudásunkhoz és létszámunkhoz méltóan, mintaszakosztályként képviseljük az egyesületet és a súlyemelő-, erőemelő sportágat.

Évente 3-5 versenyt rendezünk, a Csinger Gyula emlékversenyt (már 38. éve), a súlyemelő MEFOB-ot (már 50. éve) és a Műegyetem Kupát (már 48. éve), illetve súlyemelő és erőemelő SportPont kupát minden tavasszal és ősszel. Idén először és elsőként az egyetemi és főiskolai erőemelő országos bajnokságot a MAFC súlyemelők szervezték és rendezték. Részt veszünk az országos csapatbajnokságokon és minden jelentősebb hazai versenyen. Nemzetközi kapcsolatainkon van még javítanivaló, osztrák és szlovák versenyeken indulunk csak.

Legeredményesebb versenyzőink több értékes országos bajnoki, csapatbajnoki eredményt, Európa-bajnoki helyezést értek el az elmúlt húsz évben, az utóbbi két évben Kecskeméty Marcell és Tóth Adrienn a két kiemelkedő tehetség.

Célunk továbbra is a múlt eredményeinek, hagyományainak, jó hírnevének ápolása és a szokásos meghaladása. Ez jelenti az értelmiségi tömegsport széles elvárásai mellett a versenysport speciális igényeinek kielégítését, fiatalokkal a sportág megszerettetését, egy felelős, boldog és egészséges társadalom kialakítását. Tisztában vagyunk, hogy ez hosszú fejlődési folyamat, és mivel a természetben sincsenek ugrások, ezért napról - napra igyekszünk vállalásainknak megfelelni és tagjainkat, sportolóinkat, partnereinket is erre bíztatjuk.

Az elmúlt 20 év eredményei (fontosabb versenyek, I., II., III. helyezések):

Verseny típusa

1-2-3 helyek száma

Budapest Bajnokság

50

Diákolimpia

29

Felnőtt OB

22

Ifjúsági OB     

13

Junior OB

31

Masters EB    

32

Masters OB

93

Masters VB

5

MEFOB

217

Serdülő OB     

3

Utánpótlás OB

15

Veterán VB  

4

Összesen

514

 

Reméljük, a közjót szolgálhatjuk!