Tenisz szakosztály

Tenisz szakosztály

Az 1904-ben alapított szakosztály ebben az időszakban 30-40 fős taglétszámmal működött. Női csapatunk megszűnt, hölgytagunk jelenleg 1 fő. Játékosaink fele több mint 20 éve tag. A legrégebbi MAFC-osunk, Dr. Vajna Zoltán professzor, játékával 1958. óta erősíti a MAFC-ot.

A Rákóczi híd építésének a Bogdánfy úti sporttelep MAFC-os teniszpályái áldozatul estek. Helyette az Egyetem a Hauszmann utcai sporttelepet kapta meg, ahol 8 teniszpályát építettek ki. 1995-től ez a létesítmény adott otthont a szakosztálynak. Sajnos az átmeneti időszak hosszúra sikeredett és a korábbi, mintegy 900 fős, többségében egyetemi polgárokból álló szabadidős teniszező mezőny nagyrészt lemorzsolódott. A versenyzők négy csapata azonban jó körülmények között tarthatta meg edzéseit és rendezhette meg mérkőzéseit. A 2000-es évek elejétől a BME fokozatosan új ingatlangazdálkodási koncepciót alakított ki, amelynek megvalósítása során a működés költségeinek egyre nagyobb hányada, majd a Hauszmann utcai sporttelep eladását követően teljes egésze a szakosztály tagjaira terhelődött. Reményt keltő, hogy 2016-ban kedvezményes pályabérleti díjakkal visszatérhettünk a gyökerekhez, a Bogdánfy úti sporttelepre.

A korábbi négy csapat jelenleg kettőre fogyatkozott.

  • A MAFC I. csapat váltakozva az Országos Bajnokság (OB) I., II. illetve III. osztályában szerepel. Mind a játékosállomány, mind a versenyzési feltételek szempontjából kedvező hatású a Diego SC-vel 2016-ban kialakult együttműködés. A MAFC-Diego néven szerepelt csapat az idei évben megnyerte az OB II. A csoportját, és 2018-ban az OB I-ben indulhat. Az elmúlt 20 év mérlege: 12 év OB II. és 8 év OB III. A legsikeresebb év a 2017. év, amikor a csapat 1. helyezést ért el az OB II. osztályban. Csapatkapitányok: Bors Ernő és Kószó Tamás.
  • A MAFC II. csapata a 2000-es évek elején szűnt meg, addig a tartalékbajnokságokban indult.
  • A MAFC III. csapat főként a BME oktatóiból szerveződött Dr. Ripka Gábor és Dr. Szabadíts Ödön kezdeményezésére, míg a IV. csapat zömében régi veterán MAFC-osokból, Böröczki Egon és Dr. Bozsóki István vezetésével. Mindkét együttes 35-40 éve a Bp. tartalék I. illetve II. osztályban szerepelt váltakozva, egyes években egymás ellen is nagy csatákat vívtak. Sajnos mindkét csapatot érték veszteségek, több tagunk elhunyt, így a két csapat egyesült, és jelenleg MAFC III. néven szerepel. Csapatkapitány: Dr. Kondorosi Károly.

Sajnos az elmúlt 20 évben több sporttársunk távozott közülünk: Dr. Bozsóki István, Dr. Finichiu Liviu, Ipsits Imre, Dr. Kaposvári Zoltán, Dr. László János, Dr. Nagy István, Dr. Ripka Gábor, Dr. Szabó Imre, Dr. Vékássy Alajos. Emlékükre a MAFC III. csapata évente megrendezi a Teniszlegendáink Emlékkupát, és az Ipsits-kupát, amely házi párosverseny.

A Tenisz Szakosztály tanárelnökei, kiemelkedő tisztségviselői, szakmai vezetői, akik tevékenységükkel elősegítették a klub sikereinek és eredményeinek elérését:

Bíró Sándor, Bors Ernő, Forró Mihály, Ipsits Imre, Kelemen Imre, Dr. Kondorosi Károly, Mojzes Sándor, Dr. Nagy István, Dr. Pap László, Dr. Ripka Gábor, Sipos Tibor, Dr. Szabadíts Ödön, Dr. Vékássy Alajos.