CLUBRÓL

A MAFC
 
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen működik az ország egyik legnagyobb, mélyen gyökeredző hagyományokkal rendelkező sportegyesülete az 1897-ben alapított Műegyetemi Atlétikai és Football Club, a MAFC.
A klub fő feladata a BME hallgatók és dolgozók sportjának szervezése, de az egyesület nyitott, jelentős számban vannak a tagjaink között, ill. veszik igénybe szolgáltatásainkat más felsőoktatási intézmények hallgatói, az egyetemen végzett mérnökeink, gyermekeik és a városkörnyék lakói is, az óvodás kortól a nyugdíjas korig. Igazolt tagjaink száma eléri az 1000 főt, de szolgáltatásaink révén több, mint ezren kapcsolódnak az egyesülethez.
 
A tevékenységünk négy nagy csoportra osztható: versenysport, szabadidősport, diáksport és a fogyatékkal élők rekreációs sportja.
 
Szakosztályaink: asztalitenisz, atlétika, autósport és motorsport, baseball, fallabda, floorball, futsal, jégkorong, kerékpár, kézilabda, korfball, férfi-női-gyermek kosárlabda, labdarúgás, lövő, mászó, ökölvívó, öttusa, rekreáció és vívás, repülő korong, férfi-női röplabda, sakk és go, súlyemelés, tájfutás, telemark, tenisz, tollaslabda, triatlon, vitorlázás, vízilabda és vízisport (kajak-kenu, evezés).
 
Szabadidő Szakosztály különféle sporttanfolyamokat (aerobic, aikido, chi-kung, cselgáncs-önvédelem, evezés, falmászás, karate, kerékpározás ninjutsu), kaland és túra, természetjáró túrákat, sítúrákat, vízitúrákat szervez.
 
A kollégiumokra épülő diáksportköröknek is a MAFC ad keretet. Itt főleg budapesti szintű bajnokságokban játszó csapatok működnek, de arra is van példa, hogy akár az NB II-be is feljutnak. A diáksportkörök sok egyéb kari sportprogramot is szerveznek a Hallgatói Képviselettel és a Testnevelési Központtal együtt.
 
fogyatékkal élők sportja, illetve a rekreációs sport is a klub tevékenységi területe. 2006 végén kezdte meg szerveződését a rekreációs vívás szakág, amely fogyatékos sportolók számára nyújtott testgyakorlási lehetőséget szakedzői irányítás és orvosi kontroll mellett, majd több szakosztályunk is csatlakozott a kezdeményezéshez. Ezzel a budapesti felsőoktatásban hosszú idő óta jelentkező, a sérült vagy fogyatékos diákok esélyegyenlőségének érvényesítésére vonatkozó igényt igyekszik kielégíteni.
 
A MAFC szeretettel vár minden sportolni vágyót!
 
 
TÖRTÉNETE:
 

1897 őszén néhány lelkes műegyetemi hallgató, Hajós Alfréd és Gillemot Ferenc vezetésével csapatot alapított Műegyetemi Football Csapat (MFCs) névvel. Így kezdte meg működését, az országban másodikként, önálló egyetemi sportklub. A hallgatók a klubot az alapítástól kezdve az egyetem szerves részének tartották és ezt a tényt a klub nevében és alapszabályában is folyamatosan kifejezésre juttatták. Az 1900-ban elfogadott első alapszabály célkitűzéseként a testgyakorlás terjesztését és művelését határozta meg. A klub folyamatosan kapcsolódott be az atlétikába is, majd 1903-ban felvette a Műegyetemi Atlétikai és Football Club nevet. A növekvő sportélet hatására Zielinski Richárd tanárelnök az új Műegyetem lágymányosi palotájában remek vívó-, birkózó-, ökölvívó- és céllövőtermet építtetett, továbbá számos kiváló edzőt szerződtetett: Bobby Dobbs ökölvívó-világbajnokot, Italo Santelli olasz vívómestert, avagy Weigand Jánost, a kiváló magyar birkózómestert. A neves szakemberek irányítása alatt MAFC-ökölvívók, birkózók és vívók jutottak az élvonalba, és csatlakoztak az 1910-es években méltán Európa-hírű úszógárdához. Az ötágú piros csillagos sportolókat mindenhol tisztelni kezdték. Az egykori alapítók a labdarúgás iránti érdeklődésükkel nem is gondolhattak arra, hogy olyan klub alapjait rakják le, mely száz év után is eredményekben gazdag múltra tekinthet vissza.

A klubnak elévülhetetlen érdeme van megannyi sportág meghonosításában, népszerűsítésében. A műegyetem hallgatói új iránti folyamatos érdeklődését igazolja, hogy nemcsak az évszázad elején berobbanó labdarúgás, úszás, atlétika, ökölvívás, torna, vívás sportágak meghonosításában vettek részt, hanem a harmincas években berobbanó kézilabda, kosárlabda, majd később az öttusa, súlyemelés, tollaslabda elterjedésében is nagy szerepet vállaltak.

A klub tagjai több sportágban is kezdeményezői és harcosai voltak az önálló szövetségek létrehozásának. A hazai eredményes tevékenységük elismeréseként több klubtagok is beválasztottak a nemzetközi sportszövetségek testületeibe is. A magyar sport és a MAFC hírnevének kialakításához kiemelkedően hozzájárultak Dr. Donáth Leó a Nemzetközi Úszó Szövetség és Kankovszky Artúr a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség főtitkáraiként folytatott tevékenységükkel.

A MAFC megalakulásától fogva élen járt az egyetemi és főiskolai sport kibontakoztatásában és fellendítésében. Fontos szerepet vállalt a Főiskolai Sport Szövetség létrehozásában és a nemzetközi egyetemi kapcsolatok kiépítésében. Az első Országos Főiskolai Bajnokság megrendezését is magáénak tudhatja a klub. A nemzetközi kapcsolatokat tekintve a klub már az 1900-as évek elején állandó kapcsolatot tartott az oxfordi egyetemmel. A későbbiekben Prága, Berlin, Szófia, Kolozsvár, Moszkva, Drezda, Tallin, Karlsruhe és Trieszt felsőoktatási intézményeivel létesült kapcsolat.

Visszatekintve a múltra a klub versenyzői megannyi kimagasló eredményt és dicsőséget hoztak a MAFC-nak, a műegyetemnek és az egész országnak. Több olimpián vagy világbajnokságon, Európa-bajnokságon érmet szerző sportoló tartozott a klub kötelékébe. Emellett talán nem olyan látványos, mérhető és aranyérmekben csillogó volt az a tevékenység, melyet a MAFC azért folytatott, hogy az egyetemről kikerülő sok tízezer hallgató a sportágakat megismerje és elsajátítsa. Majd később ezzel a munkahelyén és országszerte segítse és támogassa a testkultúra fellendítését és fenntartását. Azonban, mint egyetemi sportklubnak a fő küldetése ez utóbbi volt.